För en bättre upplevelse av Bonums webb använder vi cookies. Läs mer om hur vi använder cookies och behandlar personuppgifter.

Ok
Stäng sök

40-talist? Javisst!

Omkring 1,2 miljoner svenskar tillhör det som har kallats rekordgenerationen, eller ”ett lyckligt undantag i historien”. Vi fick en pratstund med Claes Elfsberg, nybliven pensionär som vägrar sluta jobba, gärna vill fylla 120 och har gjort en hyllad programserie om sin generation.

Vissa har kallat dem Jätteproppen Orvar. Dåvarande finansministern Per Nuder (60-talist) drämde till med epitetet som också gett namn åt Claes Elfsbergs programserie, "Köttberget checkar ut". Idén till programmet kom när Claes själv stod inför fullbordat faktum att sluta på jobbet efter 45 år som journalist och nyhetsankare.

– Ur kaos föds kreativitet. Jag ville gärna vara kvar på SVT, men visste att vid 67 års ålder var det slut på min anställning. Det finns heller ingen lag som ger en rätten att stanna längre.

– En kväll satt jag och deppade med en whisky i handen och tänkte att många fler ju måste känna som jag – att de måste summera sina liv. Då föddes tanken att berätta om vår moderna historia, sett genom några av mina generationskamraters ögon. Jag presenterade idén och på den vägen är det, konstaterar Claes.

Den första välfärdsgenerationen

Vad har då präglat 40-talisterna? De växte upp efter andra världskrigets slut när den svenska välfärden var på topp. De var de första att tillhöra en ungdomskultur, som inte gick i sina föräldrars fotspår.

– Vi hade det generellt sett bättre än de, säger Claes. Maten var näringsriktig, hälsovården var bättre, och så fick vi vara tonåringar! Förr skulle folk bli vuxna direkt. Dessutom har arbetslivet överlag blivit fysiskt lättare. Vi fick många saker serverade som våra föräldrar fått kämpa hårt för.

Dessutom infördes studielånet när 40-talisterna var unga, så alla fick chans till högre utbildning oavsett vilken familj man kom från. Det födde också en politisk medvetenhet – de tillhör ju inte bara 40-talet utan också den så kallade 68-generationen.

– Almstriden i Kungsträdgården bidrog till att jag blev journalist, minns Claes. Det var en av de första gångerna som vanligt folk protesterade på det sättet. Det handlade "bara" om träd, men vi vann över byråkraterna. Då förstod vi att vi kunde påverka.

Om man – som många av 40-talisterna – gjort karriär kan jobbet vara viktigt för självkänslan. Många har också kvar uppdrag efter pensionen, till exempel som brf-ordförande eller seniorkonsulter.

– Livslängden har ju ökat, som Hans Rosling sa när jag talade med honom i programmet. Män har fått 8,5 år extra att leva, de flesta är dessutom friska år. Det är den stora skillnaden. Förr gick folk i pension, blev sjuka och dog efter bara några år. Nu har de flesta många levnadsår kvar.

Ägt sina egna bostäder

Bostadsfrågan har också spelat en nyckelroll för 40-talisternas välstånd, menar Claes.

– Generellt sett har generationen haft mer pengar än tidigare, och det hänger inte minst ihop med att många ägt sina hem. Prisutvecklingen har ju varit enorm, och vissa tar ut en del av det som äldre och kan leva gott. Men det vore naivt av mig att påstå att det inte finns fattigpensionärer, framför allt en del kvinnor. Brytningspunkten där fler kvinnor kom ut i yrkesarbete finns i denna generation.

Claes är också noga med att poängtera att hans intervjuserie inte fokuserar på något folkligt tvärsnitt.

– Jag bestämde mig för att samtala med just kända och framgångsrika generationskamrater, så jag kan inte påstå att de är särskilt representativa. Men det var väldigt kul! De hade förstås mycket bra att dela med sig av. Och de var så kloka och genomtänkta. Några av dem hade jag träffat tidigare i jobbet, några privat. Som reporter var det nästan en förälskelseprocess!

Vill bo hemma längre

Hur ser då bostadsdrömmen ut på ålderns höst för 40-talisterna? Enligt en rapport som trendinstitutet Kairos Future gjort för Riksbyggen vill merparten bo kvar hemma så länge som möjligt, särskilt män. En tredjedel (fler kvinnor) vill bo i ett bra äldreboende, med lyhörd personal. Tio procent kan tolkas som något mindre hemkära och kan tänka sig en liten lägenhet. Knappt fem procent vill helst bo i ett "kompisboende". Skilda viljor – men gemensamma nämnare är att klara sig själv, få välja sitt sällskap och ha tillgång till högkvalitativ omsorg när det behövs. 40-talisterna står inte med mössan i hand.

– Vårt vårdbehov kommer senare, betonar Claes. När man börjar bli lite skröplig tror jag att kompisboende och liknande är bra. Isolering är ju det värsta! Men här ser jag ett glapp. Många äldreboenden, och +55-boenden, måste man ställa sig i kö till långt före man har behovet. Systemet är utformat för tidigare pensionärsgenerationer. Här känns det som att både stat, kommuner och även aktörer som Riksbyggen bör tänka om.

– Pensionsreglerna borde också ses över, och samhällsservicen. Folk kanske inte vill in på äldreboende förrän de är 80. Det är stora skillnader från när min mamma gick i pension, och ändå är pensionsåldern bara framskjuten med två år sedan dess.

Håller igång

Själv har Claes inga planer på att mata duvor i parken, utan fortsätter som konsult. Närmast är det morgon-tv som gäller, en dag i veckan ihop med kollegan Marianne Rundström.

– Jag deltar också i ett projekt för webben, som handlar just om att vår generation är mer aktiv. Det kan också bli vissa moderatorsuppdrag. Min fru jobbar fortfarande heltid och då vill jag hålla jämna steg. Jag blir gärna 120! Det säger jag inte enbart på skoj, att ha mål är viktigt. Jag blev faktiskt inbjuden att gå med i en 120-klubb som några bokhandlare startat.

Fakta om Claes Elfsberg

  • Ålder: 67
  • Familj: Hustru, tre barn, ett bonusbarn. Fem barnbarn.
  • Bor: Hyreslägenhet i Vasastan, Stockholm.
  • Aktuell: Intervjuserien "Köttberget checkar ut" (kan ses på SVT Play till i juni). Programledare i Gomorron Sverige en dag i veckan.
  • Fritidsintressen: Umgås med familj och vänner, barnbarn, gudbarn. Stuga i skärgården, motorbåt, kajak. "Att komma ut på havet är bland det bästa som finns. Vi surrar fast kajakerna på båten och ger oss ut mellan maj och september."
  • Senast sedda film: En man som heter Ove. "Bra filmatisering av boken, som jag också läst. Lassgård är utmärkt i rollen."

Typiskt på 40-talet...

  • Uttryck: Hippa, utomordentligt, förtjusande, gräsligt, tarvligt, murvel, ding i kolan, hals över huvud.
  • Milstolpar: Elvis Presley och Tommy Steele. Elastabyxor via Algots postorder och unisexkläder. Alice Babs "Swing it magistern".
    Ett biobesök kostade en krona. Exempel på filmer var Prinsessa på vift med Audrey Hepburn och Ung Rebell med James Dean.

(källa: Västerås Tidning, 8 feb 2011)

 

Artikel ur Bonuminfo nr 1 2016

Text: Eva Jonson. Foto: Janne Danielsson/SVT, shutterstock.com

Kundreferenser under Bonum

”– Ibland är jag här på plats för att vara nära. Annars är det bara att ringa mig så kommer jag.”

Anette LundbergBoende och bostadsrättsföreningens Bonumvärd

Läs mer

”Vi blir ju äldre och får lite hinder här och där i tillvaron. Här är det förberett; inga trösklar, stort badrum med tvättmaskin och torktumlare, med mera. Det är bekvämt”

Ronney AnderssonBoende i Brf Rödeken, Malmö

Läs mer

”Jag föredrar uteplats framför balkong. Med den egna uteplatsen kommer jag dessutom direkt ut mot pergolan vid husets innerträdgård som byggs precis intill.”

Kerstin TorgebyBoende i brf Våghuset, Malmö

Läs mer

”Vi har satsat på rymliga balkonger, carportar med motorvärmare och en gemensam takterrass”

Angelica RingströmSäljare för Riksbyggen för Brf Ängshöjden i Järfälla

Läs mer

”Jag uppskattar särskilt vitvarorna, kvaliteten är hög och de är enkla att sköta.”

Lars-Olov AnderssonBoende i Brf Pilgrimsfalken, Uppsala

Läs mer

”Vi vill gärna äga, inte bara hyra. Bonums koncept tror vi passar oss extra bra, vi gillar idén med att få ihop de boende i en gemenskap och att alla ska trivas.”

BirgittaBoende i Brf Månstenen, Norrköping

Läs mer