För en bättre upplevelse av Bonums webb använder vi cookies. Läs mer om hur vi använder cookies och behandlar personuppgifter.

Ok
Stäng sök

”Alla vill bo på Kalkstensgatan”

Bonums brf Månstenen i Norrköping fick i år det högsta betyget en förening någonsin fått i Riksbyggens undersökning som mäter kundnöjdhet hos nyinflyttade. Vi blev nyfikna på framgångsreceptet och hittade några svar på en träff med syjuntan.

De små vita kaffekopparna med guldkant står prydligt framdukade.
– Fem kronor styck på loppis, säger Doris Marklund nöjt.

Det är syjunta i brf Månstenen i Norrköping, en av många aktiviteter som de boende själva har dragit igång. Av de runt 25 personer som brukar komma är det bara ett fåtal som syr, men det spelar mindre roll eftersom de är här för att träffas.
– Sammansättningen av människor i vår bostadsrättsförening passar så bra, säger Doris. Vi fick snabbt kontakt med varandra. Det började med att vi ställde i ordning den här gemensamhetslokalen tillsammans. Sydde gardiner och köpte möbler.

Röda rummet blev namnet på lokalen och där anordnas nu syjuntan varannan vecka och andra aktiviteter som champagneprovning och bokcirkel. Första bok att läsa i bokcirkeln är Strindbergs Röda rummet, för att ta reda på vad det egentligen var för ett rum.

– När värmen kommer blir det mer trädgård, säger Elisabeth Hultgren. Riksbyggen står för odlingslådorna. Och så blir det säkert någon grillfest

Elisabeth har som många andra flyttat från ett större boende. Innan hon och maken bestämde sig för att flytta till Kalkstensgatan gick de och tittade på grannföreningen som då stod klar och kände att det passade dem. Det är dessutom nära till allt man kan behöva; matbutik, apotek och vårdcentral.

– Det är också en trygghet att ha många vänner omkring sig även om inte alla vill vara med på våra aktiviteter. Det är ju upp till var och en. Karlarna är lite återhållsamma, säger hon.

Förståelse och närvaro

Anette Lundberg är bostadsrättsföreningens Bonumvärd. Hon är bara ett telefonsamtal bort och hjälper till med de boendes önskemål, som kan vara att få lägenheten städad, fönster putsade eller gardiner uppsatta. Eller att bara få svar på sina frågor.

– Ibland är jag här på plats för att vara nära. Annars är det bara att ringa mig så kommer jag, säger hon.

Att brf Månstenen har fått så hög kundnöjdhet får Anette att le stolt.

– Alla är så rara. Jag känner mig verkligen välkommen, säger hon. Jag tror att det handlar mycket om att jag och säljaren Katarina Tham lyssnar och förstår de boendes behov. Vi är närvarande.

Stöttar varandra

Doris Marklund håller upp dörren åt de sista deltagarna som kommer in i värmen och doften av nybryggt kaffe. På en hörna vid ett av borden har Margareta Karlsson och Siv Rosengård tagit plats. Margareta berättar att hon fick en bra känsla direkt när hon flyttade hit.

– Jag hade precis blivit änka och kände mig alldeles tom när jag kom hit, säger hon. Alla här hälsar och vi stöttar varandra om det behövs. Det känns väldigt positivt. Att vi trivs så bra här i Månstenen har spridit sig och jag har hört bekanta säga "alla vill flytta till Kalkstensgatan".

På syjuntans träffar kommer fler idéer om aktiviteter upp, det finns nu en lista med förslag. Många av de boende går också kurser på senioruniversitetet och har följts åt även där.

– Vi måste ta vara på varandra och ta vara på dagarna, säger Siv. Det är nu vi lever.

Artikel ur Bonuminfo nr 2 2016

Text: Kristina Hultquist Foto: Christian Johansson

Kundreferenser under Bonum

”– Vi hade det generellt sett bättre än de. Maten var näringsriktig, hälsovården var bättre, och så fick vi vara tonåringar!”

Claes Elfsberg,Nybliven pensionär som vägrar sluta jobba

Läs mer

”Vi blir ju äldre och får lite hinder här och där i tillvaron. Här är det förberett; inga trösklar, stort badrum med tvättmaskin och torktumlare, med mera. Det är bekvämt”

Ronney AnderssonBoende i Brf Rödeken, Malmö

Läs mer

”Jag föredrar uteplats framför balkong. Med den egna uteplatsen kommer jag dessutom direkt ut mot pergolan vid husets innerträdgård som byggs precis intill.”

Kerstin TorgebyBoende i brf Våghuset, Malmö

Läs mer

”Vi har satsat på rymliga balkonger, carportar med motorvärmare och en gemensam takterrass”

Angelica RingströmSäljare för Riksbyggen för Brf Ängshöjden i Järfälla

Läs mer

”Jag uppskattar särskilt vitvarorna, kvaliteten är hög och de är enkla att sköta.”

Lars-Olov AnderssonBoende i Brf Pilgrimsfalken, Uppsala

Läs mer

”Vi vill gärna äga, inte bara hyra. Bonums koncept tror vi passar oss extra bra, vi gillar idén med att få ihop de boende i en gemenskap och att alla ska trivas.”

BirgittaBoende i Brf Månstenen, Norrköping

Läs mer