För en bättre upplevelse av Bonums webb använder vi cookies. Läs mer om hur vi använder cookies och behandlar personuppgifter.

Ok
Stäng sök

Blomstrande tider i Gyllins Trädgård

Från villa i Vellinge till lägenhet i Husie. Steget är inte enormt rent geografiskt – avstånden är korta både söder och öster om Malmö – men för Birgit och Ronney Andersson var det ett beslut som fick mogna fram. I början av december 2014 fick de nyckeln till sin Bonumvåning och flyttade in i natursköna Gyllins Trädgård.

Birgit och Ronney inväntar vårt besök på den generöst tilltagna och inglasade balkongen med vacker träpanel.

– Det här är mitt favoritrum, konstaterar Ronney. Jag njuter av att sitta här och titta ut över skogsdungen. På nyår var det 28 grader varmt, väldigt skönt! I sommar lär det bli desto varmare, då är det ju bra att glaset är öppningsbart. 

Birgit är inte sen att instämma i lovorden.
– När jag kommer ut på balkongen blir jag bara – lugn, säger hon och visar med hela kroppen hur hon släpper ner axlarna och pustar ut. Här finns gott om plats för både sköna vilstolar, ett stort bord och – inte minst – blomkrukor. Mängder av blomkrukor. Det visar sig att Ronney har ett stort pelargonintresse, som fått honom att ta med sticklingar från alla pelargoner som fanns i parets villa. Späda, gröna skott frodas i rader på golvet och på hyllor, utan att stjäla nämnvärt utrymme av den luftiga balkongen. 

Blomsteranknytningen upphör inte där. Hela området, som kallas Gyllins Trädgård, är uppkallat efter en känd odlare i Malmö – Knut Gyllin. Bara ett stenkast bort drev han i mitten av förra seklet en stor handelsträdgård med rosor, pioner, narcisser och tulpaner. Rörelsen var i drift fram till 1970-talet och därefter har marken stått outnyttjad. På 2000-talet började staden planera för bostäder och runt 2008 tog byggandet fart, med en rad olika bostadsutvecklare på plats.

Skräddarsytt och tryggt

Bonums brf Rödeken inrymmer 24 bostadsrätter mellan 39,5 och 106 kvadratmeter, som alla är inflyttade. De genomgående, öppna planlösningarna släpper in mycket ljus. Balkongerna är det stora blickfånget, men även insidan av Ronney och Birgits trea på 86 kvadratmeter är mycket uppskattad.

– Vi blir ju äldre och får lite hinder här och där i tillvaron. Här är det förberett; inga trösklar, stort badrum med tvättmaskin och torktumlare, med mera. Det är bekvämt, säger Ronney.

Andra Bonum-kännetecken är bland annat att ugnen monteras i arbetshöjd, badrummen utrustas med komfortvärme, ljudisoleringen mellan lägenheter är förhöjd och tunga dörrar i husets gemensamma utrymmen har automatisk dörröppning. Paret är mer än nöjda med grundinredningen.

– Det finns ju flera färger att välja mellan även i standardsortimentet, så vi valde svart kakel i köket istället för det vita. Det kändes bättre ihop med bänkskivan, förklarar Birgit. Några tillval har det ändå blivit. Bland annat en självreglerande Pyrolysugn, köksluckor i annat utförande och på golvet valde paret en matt ekparkett istället för ask.

– Det var väldigt bra att man kunde se tillvalen på nätet, säger Ronney. 

Hur kom det sig då att de valde Bonum, efter att ha bott i hus i Vellinge är 37 år?

– Vi bestämde oss för att göra oss av med huset när Birgit var dålig och inte kunde gå upp på andra våningen, berättar Ronney. Vi hade tecknat oss för en lägenhet i Vellinge också, hos en annan utvecklare, men det projektet sålde inte bra så vi bestämde oss för Bonum. Vi tittade även på Bonums projekt Våghuset i Limhamn, men kom fram till att detta passade oss bäst. 

Förutom att besöka visningsboden följde paret med på en utflykt till Löddeköpinge. Där besökte man en annan Bonumförening för att få en känsla av inredningen och standarden i bostäderna.

Enkel inflyttning med bekanta

Både Birgit och Ronney är infödda Malmöbor. Birgit växte upp i villa i natursköna Bulltofta och Ronney i lägenhet i Lorensborg – något som märks i deras inställning till flytten. Birgit var i början inte så glad åt att lämna huset, medan Ronney var desto ivrigare att skriva på. Till sist kom paret ändå överens, och efter några månader i sitt nya hem känner sig nu bägge hemmastadda.

– Ja, nu känns det bra! Jag börjar komma ikapp, säger Birgit och ler finurligt mot sin man.
– Vi hann vänja oss vid tanken också, det tar ju ett tag från att man skriver på till att man faktiskt flyttar in, inflikar Ronney. I vårt fall ungefär två och ett halvt år. Och även om det var mitt i vintern när vi flyttade in, hade de gjort så fint med både träd, plantor och plattsättningar utanför entréerna.

– Vi var först in, men de flesta kom några dagar efteråt. Inflyttningen blev väldigt enkel – alla kände ju redan varann! Jag har till och med föredetta arbetskamrater från Kockums i huset, säger Ronney. Från början planerade Bonum två hus här, och vi hade sett ut en lägenhet i det första huset, men det byttes mot detta hus. Det roliga var att kollegan skulle ha bott i lägenheten ovanpå oss där, och det gör han nu också. Det kommer troligen att bli ett hus till.

– Innan det är klart så kommer vi att så ängsgräs där, då vi vill att våra boende ska ha en trevlig utemiljö, säger Henrik Persson som är säljare på Bonum. Närheten till service är god, tycker både Ronney och Birgit.
– Även när vi bodde i Vellinge åkte vi ibland till Ica Maxi här intill, vid Toftanäs handelsplats. Precis som de flesta i föreningen har vi bil, och det underlättar mycket. Vi har till exempel valt att stanna kvar på vår vårdcentral i Vellinge.

Text: Eva Jonson.

Artikel ur Bonuminfo nr 2 2015

Kundreferenser under Bonum

”– Vi hade det generellt sett bättre än de. Maten var näringsriktig, hälsovården var bättre, och så fick vi vara tonåringar!”

Claes Elfsberg,Nybliven pensionär som vägrar sluta jobba

Läs mer

”– Ibland är jag här på plats för att vara nära. Annars är det bara att ringa mig så kommer jag.”

Anette LundbergBoende och bostadsrättsföreningens Bonumvärd

Läs mer

”Jag föredrar uteplats framför balkong. Med den egna uteplatsen kommer jag dessutom direkt ut mot pergolan vid husets innerträdgård som byggs precis intill.”

Kerstin TorgebyBoende i brf Våghuset, Malmö

Läs mer

”Vi har satsat på rymliga balkonger, carportar med motorvärmare och en gemensam takterrass”

Angelica RingströmSäljare för Riksbyggen för Brf Ängshöjden i Järfälla

Läs mer

”Jag uppskattar särskilt vitvarorna, kvaliteten är hög och de är enkla att sköta.”

Lars-Olov AnderssonBoende i Brf Pilgrimsfalken, Uppsala

Läs mer

”Vi vill gärna äga, inte bara hyra. Bonums koncept tror vi passar oss extra bra, vi gillar idén med att få ihop de boende i en gemenskap och att alla ska trivas.”

BirgittaBoende i Brf Månstenen, Norrköping

Läs mer