För en bättre upplevelse av Bonums webb använder vi cookies. Läs mer om hur vi använder cookies och behandlar personuppgifter.

Ok
Stäng sök

Hög livslust i Vilbergen

Att påstå att Birgitta och Thorsten Berglund levt aktiva liv är närmast en underdrift. Efter hittills 50 år tillsammans – då de hunnit med både barn, yrkesarbete, varit "hobbybönder" och bott i lägenhet, villa och kedjehus – har de hittat hem i stadsdelen med det passande namnet Vilbergen i Norrköping.

– Nu ska vi bara leva, säger Birgitta leende. Det var inte svårt alls att lämna kedjehuset i grannområdet Skarphagen, där vi bott de senaste 17 åren. Boendet i sig var idealiskt, men vi orkade inte med trädgården och snöskottningen längre. Vi saknar dem faktiskt inte en sekund!

Och nog har paret hunnit få sitt lystmäte av natur, växter och djur. I hela 22 år levde de gårdsliv på Vikbolandet (Rönö) med får, höns, ankor, hund och tre katter samt även biodling. Både Birgitta och Thorsten protesterar likväl när jag kallar dem månskensbönder – det var aldrig någon kommersiell gårdsverksamhet, utan endast uppfödning på hobbynivå och för husbehov.

Bland tidigare bostäder finns även ett hus i Jursla, samt den hyrestrea paret först flyttade ihop i på 60-talet. Lägenhet är alltså inte nytt för någon av dem, däremot bostadsrätt.

– Vi vill gärna äga, inte bara hyra. Bonums koncept tror vi passar oss extra bra, vi gillar idén med att få ihop de boende i en gemenskap och att alla ska trivas. I onsdags hade vi grillfest på gården, väldigt trevligt! Nästan alla var där och det är tydligt att folk vill lära känna varandra. Sedan finns alltid valfriheten – man väljer ju själv vad man vill vara med på, betonar paret.

– Det här med Bonumvärden känns också jättebra. Vår heter Anette Lundberg och hon har bland annat hjälpt oss att borra för lamporna och sänggavlarna.

 

Favorit i repris

Vid vårt besök har Birgitta och Thorsten hunnit rumstera i sin generösa fyra i brf Månstenen cirka två månader. Alla boende flyttade in samtidigt, den 25 juni, och då var alla lägenheter utom en sålda. Projektet har fått god draghjälp av systerföreningen brf Bärnstenen, vars boende flyttade in redan 2013. Bägge husen inrymmer 29 lägenheter om 2–4 rum och kök, möblerad gemensamhetslokal och övernattningslägenhet. Därtill en lugn innergård med bänkar och grillplats.

– Vi var först på visning i Bärnstenen för tre–fyra år sedan, men då var vi inte tillräckligt modiga, konstaterar Thorsten. När vi väl hade bestämt oss, var de bästa lägenheterna tagna. Då bestämde vi oss för att vara först här i Månstenen istället.

– I början var vi inne på en trerummare, men insåg att vi ville ha större eftersom vi senast bodde på 115 kvadratmeter. Den här fyran är på 91 kvadrat och känns perfekt för oss. Vi valde bort en vägg och flyttade en annan 60 cm. På så sätt fick vi plats med vårt stora skåp, som vi gärna ville ta med.

– Det är skönt att ha gott om plats och två toaletter, inte minst när barn och barnbarn kommer på besök, inflikar Birgitta. Och utrymme kan verkligen behövas när man som Birgitta och Thorsten har fyra barn, nio barnbarn och 13 barnbarnsbarn(!). Som tur är bor de utspridda i Sverige, Norge och USA, så risken för samtidig anstormning är ganska liten.

Lägenheten är lugnt belägen högt upp i huset med en stor inglasad balkong i söderläge. Med fönster i två väderstreck flödar solskenet in i det sammanhängande vardagsrummet och köket.

– Vi ville ha mycket sol och det får vi verkligen här. Just nu blir det nästan lite väl mycket av det goda, skrattar Birgitta. Vi väntar på rullgardiner till balkongen så att vi kan skärma av lite också. Men det är klart att det är härligt med allt ljus.

Fina omgivningar

Inglasningen av balkongen är ett tillval, likaså induktionshällen på spisen, och dörrar. I övrigt har Birgitta och Thorsten inte gjort några större förändringar, utan valt Bonums grundstandard. De uppskattar den gedigna kvaliteten på både ytskikt, fast inredning och vitvaror.

Precis runt hörnet ligger Norrköpings gröna lunga – Vrinneviskogen, med allt från promenad- och motionsspår till café, gym och minigolfbana. Just minigolf är en av Thorstens favoriter. Denne ungdomlige 93-åring (!) cyklar till banan som ligger tio minuter från bostaden.

– De fina gång- och cykelbanorna uppskattar vi båda två. Det finns gott om bussar till stadskärnan men vi använder ofta våra cyklar.

Åker man bil är det också väl förspänt. Alla boende har p-plats med uttag för motorvärmare och timer. Det är nära till allt – inte minst Vilbergens centrum med service som Ica, apotek och vårdcentral. Här finns till och med ett bibliotek.

– Jag ska förresten börja på vattengympa i stan med några andra i huset, tillägger Birgitta glatt.

Det är ingen risk att det blir för vilsamt när paret Berglund är i farten – inte ens i Vilbergen.

Text: Eva Jonson.

Artikel ur Bonuminfo nr 3 2015

Kundreferenser under Bonum

”– Vi hade det generellt sett bättre än de. Maten var näringsriktig, hälsovården var bättre, och så fick vi vara tonåringar!”

Claes Elfsberg,Nybliven pensionär som vägrar sluta jobba

Läs mer

”– Ibland är jag här på plats för att vara nära. Annars är det bara att ringa mig så kommer jag.”

Anette LundbergBoende och bostadsrättsföreningens Bonumvärd

Läs mer

”Vi blir ju äldre och får lite hinder här och där i tillvaron. Här är det förberett; inga trösklar, stort badrum med tvättmaskin och torktumlare, med mera. Det är bekvämt”

Ronney AnderssonBoende i Brf Rödeken, Malmö

Läs mer

”Jag föredrar uteplats framför balkong. Med den egna uteplatsen kommer jag dessutom direkt ut mot pergolan vid husets innerträdgård som byggs precis intill.”

Kerstin TorgebyBoende i brf Våghuset, Malmö

Läs mer

”Vi har satsat på rymliga balkonger, carportar med motorvärmare och en gemensam takterrass”

Angelica RingströmSäljare för Riksbyggen för Brf Ängshöjden i Järfälla

Läs mer

”Jag uppskattar särskilt vitvarorna, kvaliteten är hög och de är enkla att sköta.”

Lars-Olov AnderssonBoende i Brf Pilgrimsfalken, Uppsala

Läs mer