För en bättre upplevelse av Bonums webb använder vi cookies. Läs mer om hur vi använder cookies och behandlar personuppgifter.

Ok
Stäng sök

Lugnt och skönt på Kapellgärdet i Uppsala

Många uppskattar den fridfulla, nästan ljudlösa miljön som ett Bonumboende kan erbjuda, bland andra Marianne och Lars-Olov Andersson i Uppsala. Efter en mellanlandning i ett annat nybyggt projekt – där hög musik ekade genom bjälklagen – har de funnit ro i Brf Pilgrimsfalken på Kapellgärdet.

Njuter av tystnaden och lugnet

– Tänk så tyst det är! Det är så skönt att inte längre behöva bli störd, säger Marianne. Det var inget fel på vår förra bostad i övrigt, men vi hade oturen att hamna ovanpå ett slags ”hemmapub”.

När Bonum sedan uppenbarade sig i den kniviga situationen, blev valet enkelt. Paret hade stiftat bekantskap med konceptet redan något år tidigare, då de såg ett projekt i Stockholm i samband med besök hos barnen.

– Det var fantastiskt, minns Marianne. Samtidigt är vi Uppsalabor i hjärtat och ville gärna stanna här. Pilgrimsfalken blev perfekt för oss. Framför allt var det funkisarkitekturen vi föll för. Den här lägenheten är dessutom bättre disponerad än vår förra, så det känns att vi dragit en vinstlott.

Från förort till stadsmiljö

Före sejouren i den ”högljudda” lägenheten hade Marianne och Lars-Olov ett parhus i Herrhagen och innan dess villa i Valsätra, fem kilometer utanför Uppsala. Här bodde familjen i 39 år, inte minst de yrkesverksamma åren. Marianne kunde cykla till sitt jobb på Akademiska sjukhuset, och Lars-Olov pendlade till Stockholm där han arbetade som skyddschef på NCC.

– Jag är uppväxt på landet och ville gärna bo så, förklarar Marianne. Men det hade också sina sidor. Både Lasse och jag har gått mycket på senioruniversitetet, och dit blev det långa resor. Nu bor vi nästan mitt i stan, så det är en stor skillnad.

Paret flyttade in i december 2014. Riksbyggen har flera bostadsprojekt på Kapellgärdsallén, som är en stadsdel i omvandling. Brf Pilgrimsfalkens 53 lägenheter ligger på promenadavstånd från affärshuset Kvarnen med ett bra serviceutbud, och nära såväl stadskärnan som motionsområden. Trots bra kollektivtrafi k håller Marianne och Lasse gärna fast vid cyklarna.

– Vi har garageplats i källaren, men sedan vi flyttat hit har vi minskat vårt bilåkande med hälften, konstaterar Lars-Olov.

Mariannes trädgårdslängtan har stillats genom att hyra en kolonilott på tio minuters cykelavstånd. Som om inte lotten var nog har de – som i de flesta av husets lägenheter – dessutom två rymliga balkonger. En med morgon- och en med eftermiddagssol och gott om plats för växter i krukor.

Nöjda med inredningen

Inne i den stora fyran på 104,5 kvadratmeter är det genomtänkt och harmoniskt möblerat. Marianne medger att hon har ett stort inredningsintresse och att i stort sett varenda pinal står som den stått i deras tidigare boende. Paret är mycket nöjda med Bonums grundinredning.

– Jag uppskattar särskilt vitvarorna, säger Lars-Olov. Kvaliteten är hög och de är enkla att sköta.

– Alla ytor är också väldigt lättskötta, bara att torka av, inflikar Marianne.

Det enda tillvalet de gjort är kökets skåpluckor, samt att förstärka en förrådsvägg så att hobbybyggaren Lasse kunde sätta upp väggfasta hyllor för sina verktyg. Ett annat av hans stora intressen är målning – och inte då av väggar, utan av tavlor. En gång i veckan ses han och sju andra konstnärer i en lokal i Gottsunda och målar tillsammans.

Högt engagemang

Innergården har också en konstnärlig touch. Här finns grill, bord och bänkar under tak som ett litet lusthus. Ett skönt rekreationsrum året runt, med utgång från gemensamhetslokalen. Bägge nyttjas flitigt – både av enskilda boende och för olika föreningsevenemang.

– Hittills har vi bland annat haft grillfest med trädgårdstema och frågestund, berättar Bonumvärden Elin Bergvall. Uppslutningen var god, runt 45 personer kom, vilket är jättebra på 53 lägenheter. Fikar gör vi också ofta. De boende har själva dragit igång något de kallar torsdagskaffe, det är jätteroligt.

– Vi hade en boendeträff nyligen där vi diskuterade trivselfrågor, tillägger Lars-Olov. Det fi nns ett högt engagemang och många har föreslagit olika hobbygrupper, bland annat att måla i akryl och olja, samt en musikgrupp. Just nu sitter jag i interimstyrelsen, men i oktober-november bildas boendestyrelsen och väldigt många har anmält sitt intresse för att gå med.

Gemenskapen som kommer av att bo med människor i sin egen ålder är något Marianne och Lars-Olov sätter stort värde på, liksom Bonums kontinuerliga träffar under tiden från kontraktsskrivning till inflytt.

– Vi gillade verkligen Riksbyggens sätt under hela processen. Det var så många fina träffar, bland annat ”trappvisningarna” när vi fick se när de målade och sedan lade golv. Att Bonumvärden sedan stod redo vid inflytt var också ett stort plus. Vi har fixat det mesta själva, men jag vet att andra fått hjälp med bland annat att sätta upp tavlor och gardiner.

– Sedan känns det tryggt att kunna ringa Riksbyggens växel dygnet runt om det skulle vara något, tillägger Marianne. Det här är hemma, helt enkelt!

Text: Eva Jonson. Foto: Kari Kohvakka

Artikel ur Bonuminfo nr 3 2015

Kundreferenser under Bonum

”– Vi hade det generellt sett bättre än de. Maten var näringsriktig, hälsovården var bättre, och så fick vi vara tonåringar!”

Claes Elfsberg,Nybliven pensionär som vägrar sluta jobba

Läs mer

”– Ibland är jag här på plats för att vara nära. Annars är det bara att ringa mig så kommer jag.”

Anette LundbergBoende och bostadsrättsföreningens Bonumvärd

Läs mer

”Vi blir ju äldre och får lite hinder här och där i tillvaron. Här är det förberett; inga trösklar, stort badrum med tvättmaskin och torktumlare, med mera. Det är bekvämt”

Ronney AnderssonBoende i Brf Rödeken, Malmö

Läs mer

”Jag föredrar uteplats framför balkong. Med den egna uteplatsen kommer jag dessutom direkt ut mot pergolan vid husets innerträdgård som byggs precis intill.”

Kerstin TorgebyBoende i brf Våghuset, Malmö

Läs mer

”Vi har satsat på rymliga balkonger, carportar med motorvärmare och en gemensam takterrass”

Angelica RingströmSäljare för Riksbyggen för Brf Ängshöjden i Järfälla

Läs mer

”Vi vill gärna äga, inte bara hyra. Bonums koncept tror vi passar oss extra bra, vi gillar idén med att få ihop de boende i en gemenskap och att alla ska trivas.”

BirgittaBoende i Brf Månstenen, Norrköping

Läs mer