Bobo och Cajsa har tryggat sin framtid
Bobo och Cajsa Rangmar i Västerås flyttade till en nyproducerad Bonumlägenhet. Där kan de bo kvar när de blir äldre, även om hälsan skulle försämras. Vi ville hellre flytta än att flyttas, säger Bobo.
Bobo och Cajsa Rangmar valde att göra mer än att flytta – de har skapat sitt drömhem på ålderns höst i sin Bonumlägenhet.
– Vi kände oss inte särskilt gamla när vi flyttade, kanske inte idag heller. Men vi ville hitta ett boende där vi kunde bo kvar även när vi blir äldre och i värsta fall får sämre hälsa. Vi ville hellre flytta än att flyttas, säger Bobo Rangmar.
Sverige och hela världen står inför en stor demografisk förändring: från år 2060 förväntas det finnas dubbelt så många 80-plussare jämfört med idag. Med färre yngre och fler äldre i framtiden krävs innovativa lösningar för att möta de ökande behoven.
Påminnelsen om livets vändningar
På Köpingsvägen 3, centralt i Västerås, står ett Bonumhus – på en plats där stadspuls möter skogsro. Bonum är Riksbyggens koncept för seniorbostäder för den som fyllt 55 år. I en blandning av minnen och konst, med en personlig prägel i en helt ny lägenhet, bor Bobo och Cajsa Rangmar. De är ett av de pensionerade par som valt att bo i en nybyggd Bonumlägenhet.
– Vi föll pladask för konceptet. Från en villa med tre våningar och lika många trappor insåg vi hur viktigt det var med förändring. Att snubbla några gånger blev en påminnelse om hur livet kan ta oväntade vändningar. Vi ville själva forma vår framtid och bo där vi trivs och kunde stanna, berättar Cajsa Rangmar.
Grannar blir vänner
Med kvaliteter som centralt läge, närhet till service och med ljus som strömmar in från fönstren i fyra väderstreck, har de funnit rätt plats. Att vara del av en Bonumförening ger dem inte bara en bekväm bostad utan även en trygg gemenskap med de andra boende. Bobo och Cajsa har omvandlat sina grannar till vänner och här blomstrar kamratskapen genom aktiviteter som tipspromenader, matlagningskurser och bouleturneringar.
– Vi har trivselgruppen för aktiviteter och den gröna gruppen, vår trädgårdsfamilj, där vi tar hand om våra grönytor, odlar och sköter träd och blommor. Cajsas gröna fingrar och grannar som tidigare bott i hus med trädgårdar får chans att vårda och vattna. I en otrolig samhörighet umgås och hjälper vi varandra, både med stöd av Bonumvärden och oss sinsemellan, säger Bobo Rangmar, som är ordförande i föreningen.
Med stöd av Bonumvärden
Bonumvärden är en dedikerad person för varje hus och är en viktig del i det sociala livet, men erbjuder även hjälp med praktiska ärenden, som städning till tekniska problem.
"Vi ser en stor fördel att ha en Bonumvärd som kan vattna våra blommor när vi är ute och reser eller hjälpa oss att hänga upp gardinstänger."
Bo Rangmar
– Bonumvärden gör boendet perfekt när våra resor tar oss långt bort. Att vattna blommor och hänga upp tavlor är små, men viktiga, inslag i vår vardag. Även om vi kan ta hand om oss själva idag, är framtiden osäker. Om tio år öppnar detta för en trygg bas som vi kan förlita oss på, berättar Cajsa Rangmar.
För Cajsa och Bobo handlade det om att omfamna flytten som en investering i ett meningsfullt boende. Ett beslut som inte bara handlade om bekvämlighet, utan om att skapa en framtid där trygghet och långsiktighet är nyckeln.
Från villa till lägenhet - tre tips
En flytt från stort till smått, från villa till lägenhet, väcker frågor. Riksbyggens inredare Jeanette Skåhl har tre tips på vad man ska tänka på när man skalar ner.
"Genom att gradvis göra sig av med överflödiga saker underlättar du flytten och förbereder dig mentalt för förändringen." Jeanette Skåhl, inredare på Riksbyggen
- Tidig planering och rensning
Planera och rensa i god tid innan flytten, gärna med hjälp av listor. Genom att gradvis göra dig av med överflödiga saker underlättar du flytten och förbereder dig mentalt för förändringen. - Hitta din stils röda tråd
Sätt din inredningsstil genom att välja några kära föremål och fundera över deras stil. Balansera mellan nytt och gammalt för en kreativ och personlig atmosfär. Skapa en röd tråd i färg och material. - Undvik mörker och övermöblering
Undvik trångt och mörkt boende genom att inte övermöblera. Belysning är viktigt för stämning; använd olika typer av ljus för att skapa en inbjudande atmosfär. Anpassa dig till den nya bostaden genom att eventuellt hyra ett förråd temporärt och fyll på med möbler successivt.
Det sitter i detaljerna
I bostadsutvecklingen i Sverige tar Riksbyggen täten, inte bara som skapare av hem utan också som arkitekter av denna typ av seniora livsstil. Stefan Nilsson från Riksbyggen berättar om tanken bakom att skapa bostäder för den växande seniorgenerationen:
– Ett Bonumboende är tänkt för pigga och aktiva personer som är på väg in i eller är i pensionsåldern, kravet är bara att minst en person måste vara 55 år. En lägenhet är vid första anblick en modern, nyproducerad bostadsrätt, men bakom kulisserna finns mängder med små och stora detaljer som gör lägenheten bekväm och trygg att bo i. Även om livet skulle förändras.
Detta innebär en rad funktioner som ska se till att den som bor där ska kunna bo kvar länge.
– I hissen finns en bänk att ställa matkassarna på eller slå sig ner ett tag, och tunga ytterdörrar har automatisk öppnare. Att minimera trösklar, förhöja en toastol eller att maskinerna i köket redan från början sitter i arbetshöjd – det är de sakerna som gör vardagen enklare både idag och i framtiden, berättar Stefan Nilsson.
Skapandet av ett framtidshem
Målet är att identifiera både önskemål och behov hos målgruppen. Genom att bara bygga på platser som har nära till kommunikationer och service såsom mataffär, apotek och vårdcentral skapar de förutsättningar som är anpassade för ett livslångt boende.
"Jag brukar säga att man ska flytta medan man vill, inte för att man måste. Alldeles för många idag väntar lite för länge – den som bor bra mår också bättre."
Stefan Nilsson, affärsutvecklare på Riksbyggen
– Den äldre generationen bor ofta i rymliga och bekväma bostäder, men trots detta är dessa hem sällan anpassade för de unika behov som kommer med åldern. Vi strävar efter att skapa bostäder som möter vardagliga behov på ett praktiskt sätt, säger Stefan Nilsson.
Med fokus på anpassning och hållbarhet skapar de inte bara ett hem, utan en plats där varje val är en investering i en tryggare framtid.
– Idag håller sig många kvar vid den bostad man känner sig trygg i, istället för att sätta fart på sin flyttsituation. Den första indikationen på att det börjar bli dags att flytta kan vara att man börjar tröttna på att klippa gräsmattan eller skotta snö på vintern. Jag brukar säga att man ska flytta medan man vill, inte för att man måste. Alldeles för många idag väntar lite för länge – den som bor bra mår också bättre, säger Stefan Nilsson.