Bekvämt och trivsamt boende
Ungefär hälften av Sveriges seniorer bor i villa eller radhus och äger sitt boende. När man blir äldre vill man känna en ökad trygghet och slippa bekymra sig för när taket ska läggas om, gräset klippas, hängrännorna lagas och snön skottas på vintern.
Stefan Nilsson, affärsutvecklare
Bonum är marknadsledande på marknaden för seniorboende med flest byggstarter per år och är Riksbyggens koncept för seniorbostäder. Första inflyttningen var i januari 2012 och just nu pågår försäljning och planering av 20 bostadsprojekt i hela landet.
"Det här konceptet riktar sig till den seniora målgruppen i Sverige. Det är nyproducerade lägenheter i bostadsrättsform där vi har tänkt till utifrån målgruppens behov, preferenser och önskemål. Varje lägenhet är förberedd för att göra livet enklare och tryggare för den som bor där. Det vi såg från början var att det fattades en aktör som byggde in viktiga funktioner i bostäderna och samtidigt tog fasta på trygghetsaspekten."
Han berättar vidare hur bostäderna är planerade.
"Många av de saker vi byggt in kanske man inte omedelbart tänker på när man flyttar in, men när man blir äldre så tror jag att man upptäcker de här klokskaperna. I entrépartierna är det extra utrymme för sittplats och bostäderna är i stor utsträckning tröskellösa. Köksskåpen går också att montera bort för att göra ytterligare plats för rullstol eller gåstol."
Förutom ett bekvämt och trivsamt boende med naturliga mötesplatser ska området vara centralt beläget för att man ska kunna bo kvar länge.
Service och kommunikationer ska finnas inom promenadavstånd och det ska vara enkelt att gå och handla. I varje förening finns en gemensamhetslokal som en naturlig samlingsplats för de som bor i föreningen där man kan träffas och lära känna sina grannar.
Så jobbar Bonumvärden
Bonums tre delar är:
- bostad
- förvaltning
- individuellt anpassade tjänster till föreningens medlemmar via en Bonumvärd
Bonumvärden Alexandra Skytén
Alexandra Skytén jobbar som Bonumvärd och hjälper de boende med allt från att hänga upp tavlor och montera ihop möbler till att ordna aktiviteter i gemensamhetslokalen för att stärka den sociala gemenskapen mellan grannarna.
Alexandras vardag som Bonumvärd"I de nystartade föreningarna där jag jobbar märker jag att Bonumvärden har jättestor betydelse. När man flyttar in i en ny förening, kanske nyligen har sålt sitt hus eller flyttat till en helt ny stad så kan det vara lite mycket på en gång. Då kan man gå till mig och jag finns på plats en gång i veckan i gemensamhetslokalen, berättar Alexandra. Nu i sommar har jag fått lite förfrågningar om stadsvandring i Uppsala och Sigtuna och båtturer i Mälaren."
Nya vänner sent i livet
Stefan berättar att kamratskapen mellan grannarna har visat sig ha stor betydelse och ger en ökad trygghet.
"Just kamratskap och trygghet är ett återkommande tema och att många säger att de inte trodde att de skulle få så många nya vänner så sent i livet. Det här är bostadsrättsföreningar där många flyttar in samtidigt och lär känna varandra genom aktiviteter. Kamratskap mellan grannarna, att bostäderna är anpassade för att man blir äldre och tryggheten med att få hjälp av en Bonumvärd gör det här till ett väldigt uppskattat koncept."